Το Κέντρο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δίβρης “Αρχοντικό Πετραλιά”

Το Κέντρο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δίβρης «Αρχοντικό Πετραλιά», βρίσκεται στη συνοικία Περδικαράδες της Κοινότητας Δίβρης (Λαμπεία) του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Αποτελεί ένα σύγχρονο, φιλόξενο, διαδραστικό μουσείο τo οποίο ανοίγει ένα παράθυρο στο λαμπερό φως της Ιστορίας, της Μυθολογίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς  της περιοχής της Δίβρης ακόμη και του ιδιαίτερου οικοσυστήματος της. Ενα πολιτισμικό χώρο προβολής της ιστορίας που αποτέλεσε όραμα της οικογένειας του Επαμεινώνδα Πετραλιά.

Το Αρχοντικό Πετραλιά, το οποίο ο Επαμεινώνδας Πετραλιάς κληροδότησε στις κόρες του Φάνη και Τίτη, οι οποίεςμε τη σειρά τους το δώρισαν στην τοπική κοινωνία, αφηγείται τη διαδρομή των Πετραλιάδων ανά τους αιώνες μέσα από πλήθος κειμηλίων, εκθεμάτων, σπάνιων πρωτότυπων χειρογράφων κ.λπ. που μελετήθηκαν και προσφέρθηκαν από την ίδια την οικογένεια, αναδεικνύοντας γενικότερα πολιτισμικά, ιστορικά αλλά και περιβαλλοντικά στοιχεία που καθιστούν μοναδική τη συγκεκριμένη περιοχή της Πελοποννήσου.

Το «Αρχοντικό Πετραλιά», διατηρώντας τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της κεντρικής Πελοποννήσου, διέθετε ζωγραφική διακόσμηση σε όλα τα δωμάτια, φιλοτεχνημένη με διαφορετικά χρώματα και εντυπωσιακά μοτίβα στους τοίχους. Χαρακτηριστικό επίσης ήταν το ανάγλυφο εικονοστάσιο, αναγεννησιακής τεχνοτροπίας, με νεοκλασσικά στοιχεία, που το καθιστά μοναδικό.

Στο δεύτερο επίπεδο της οικίας φιλοξενείται η μόνιμη έκθεση αφιερωμένη στο μοναδικό  φυσικό περιβάλλον της περιοχής όπου μια διαδραστική μακέτα αναδεικνύει τα σημαντινότερα αξιοθέτα της βορειοδυτικής Πελοπιννήσου.

Στο τρίτο επίπεδο της οικίας, υπάρχουν οι εξής τρείς αίθουσες.

-Αίθουσα οικοσυστήματος χλωρίδας-πανίδας

-Αίθουσα χωρικού εντοπισμού-γεωλογίας

-Αίθουσα πολιτιστικής κληρονομιάς

Μία από τις αίθουσες του μουσείου είναι αφιερωμένη σε κάποια από τα επιτεύγματα, τις αναρίθμητες διακρίσεις του Επαμεινώνδα Πετραλιά και στην κυριολεκτικά μοναδική συλλογή από μετάλλια, διπλώματα, έγγραφα, αναμνηστικά κ.οκ. της αθλητικής και ολυμπιακής πορείας του, αφού ο Επαμεινώνδας Πετραλιάς υπηρέτησε με αφοσίωση το Ολυμπιακό Ιδεώδες επί σχεδόν μισό αιώνα, ως ένα από τα πλέον διακεκριμένα και μακροβιότερα μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest