-Η εκδήλωση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας στη Σπαρτουλιά Αντρωνίου

Με μια απέριττη τελετή ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας τίμησε την επέτειο της μάχης στα στενά Κατσαρού Αντρωνίου και την ηρωική θυσία του Καπετάν Γιώργη Γιαννιά, ο οποίος έπεσε μαχόμενος κατά των Τουρκαλβανών Λαλαίων, στις 27 Μαΐου 1821.

Η τελετή έγινε το πρωί του Σαββάτου 18 Ιουνίου 2021 στο μνημείο που υπάρχει στη θέση της μάχης, στον οικισμό Σπαρτουλιά της Κοινότητας Αντρωνίου. Αρχικά εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του θεοφιλέστατου Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου. Εν συνεχεία έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο από τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Διονύση Καλαματιανό, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θεόδωρο Βασιλόπουλο, τον Πρόεδρο Κοινότητας Αντρωνίου κ. Γιώργο Μπαντούνα τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ανάληψης του Σωτήρος κ. Λούη Μπαντούνα, τον κ. Αλέξη Συλλάιδο, ιδρυτικό μέλος και εκπρόσωπο του Δ.Σ. του Συλλόγου Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου – Φολόης «ΩΛΟΝΟΣ», τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δροσιάς Τριταίας κ. Βασίλειο Δημητρόπουλο και τον εκπρόσωπο της Βουλευτή Ηλείας κας Διονυσίας Αυγερινοπούλου, κ. Διονύσιο Βλαγκούλη.

Ο Δήμαρχος κ. Γεωργιόπουλος στον χαιρετισμό του επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τη διαχρονικότητα του μηνύματος της Επανάστασης του 1821 και των ηρωικών μαχών όπως αυτή στα στενά Κατσαρού, τονίζοντας τη σημασία τους για το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού.

Την κεντρική ομιλία εκφώνησε η κα Μαρία Κουμανιώτη, πτυχιούχος Ιστορίας – Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η οποία ανέπτυξε το ιστορικό της μάχης και τον ηρωικό θάνατο του Καπετάν Γιώργη Γιαννιά. Έδωσε έμφαση στη σημασία αυτής της μάχης σε σχέση με τα όσα ακολούθησαν και κυρίως στη μετέπειτα νικηφόρα μάχη των Ελλήνων στο Πούσι για την άλωση του Λάλα.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Μεταξύ των παρισταμένων στην εκδήλωση ήταν, εκτός των προαναφερθέντων, οι Αντιδήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας κ.κ. Δημήτρης Κωσταριάς, και Βασίλης Αρβανίτης, η Πρόεδρος της ΚΕΔΑΟ κα Ρόη Αντωνοπούλου, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Λασιώνος κ. Λύσανδρος Παναγόπουλος (τελετάρχης της εκδήλωσης), ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος και τ. Αντιδήμαρχος κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, Δασάρχης Ηλείας κ. Παναγιώτης Λάττας, πρόεδροι Κοινοτήτων, στελέχη της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων κ.α.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest