Την Κυριακή 19 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε για 1η φορά στην Αρχαία Ολυμπία, το 1ο “Olympic Day Run”, ένας αγώνας θεσμός για την παγκόσμια Ολυμπιακή οικογένεια που τοποθετεί το λίκνο του Ολυμπισμού στο επίκεντρο του παγκόσμιου εορτασμού της Διεθνούς Ολυμπιακής Ημέρας (International Olympic Day). Μετά την τεράστια επιτυχία του «Olympic Day Run» Greece που γίνεται από το 2018 στην Θεσσαλονίκη, το μοναδικό Ολυμπιακό Run της χώρας υλοποιήθηκε και στην κοιτίδα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, στέλνοντας παγκόσμιο μήνυμα και τονίζοντας το ρόλο της Ελλάδας ως σύγχρονο κέντρο Ολυμπισμού και προώθησης των Ολυμπιακών αξιών.

Το “Olympic Day Run”, είναι η κεντρική εκδήλωση για τον επετειακό εορτασμό της Διεθνούς Ολυμπιακής Ημέρας, του παγκόσμιου θεσμού που καθιέρωσε η Διεθνής  Ολυμπιακή Επιτροπή (1948) με στόχο τη διάδοση της Ολυμπιακής ιδέας και διοργανώνεται στην Θεσσαλονίκη από το 2018 ενώ φέτος, για 1η φορά διοργανώθηκε στην Αρχαία Ολυμπία, συνδέοντας τον ιερό τόπο με περισσότερες από 200 χώρες στον κόσμο. Ο εορτασμός για την ίδρυση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και την απόφαση διοργάνωσης των 1ων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (ΑΘΗΝΑ 1896) στρέφει το βλέμμα όλου του κόσμου στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας τον κεντρικό της ρόλο στον παγκόσμιο Ολυμπιακό αλλά και τουριστικό χάρτη.

Φέτος, για 1η φορά στην Αρχαία Ολυμπία, στον τόπο όπου γεννήθηκε η Ολυμπιακή ιδέα, η Ολυμπιακή και η Παραολυμπιακή οικογένεια, διακεκριμένοι αθλητές, αθλητικοί σύλλογοι, σωματεία και ενεργοί πολίτες από όλο τον κόσμο, έδωσαν ραντεβού στη γραμμή εκκίνησης του 1ου “Olympic Day Run” Ancient Olympia – δηλώνοντας δυναμική συμμετοχή στο υπέρτατο Ολυμπιακό δρομικό γεγονός της χώρας. Μικροί και μεγάλοι ένωσαν τα βήματά τους τιμώντας το Ολυμπιακό πνεύμα και το «Ευ Αγωνίζεσθαι» στους Αγώνες 4 και 1,5 χλμ, οι οποίοι προσέφεραν μια μοναδική αθλητική και τουριστική εμπειρία στους συμμετέχοντες, καθώς οι διαδρομές περιέκλειαν τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και συναντούσαν τον Αλφειό ποταμό που διέσχιζαν οι Ολυμπιονίκες στην αρχαιότητα για να φτάσουν στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Την εκκίνηση των Αγώνων έδωσαν ο κ. Γεώργιος Γεωργιόπουλος, Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, ο κ. Ισίδωρος Κούβελος, Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ο κ. Στυλιανός Αγγελούδης Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, η Δρ. Κυριακή Ουδατζή, Διευθύντρια του “Olympic Day Run” Greece και του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης και ο κ. Δημήτρης Κωσταριάς Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού.

Τιμώμενο πρόσωπο του ιστορικού αγώνα ήταν o Στέφανος Ντούσκος, Χρυσός Ολυμπιονίκης Κωπηλασίας ΤΟΚΙΟ 2020 και ο προπονητής του κ. Gianni Postiglione.

Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσαν ο κ. Διονύσης Καλαματιανός, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ν. Ηλείας, Εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Δημήτριος Νικολακόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δυτ. Ελλάδας, ο κ. Χρήστος Μπούρας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών, ο κ. Κώστας Γεωργιάδης, Επίτιμος Κοσμήτορας Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ο κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος Πρόεδρος του Τμήματος Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ο κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, τ. Αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Εκπρόσωπος της Προϊσταμένης Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, Δρ. Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια καθώς και άλλοι εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής κοινότητας και της πολιτικής εξουσίας.

Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν αναμνηστικό μετάλλιο και ειδικό δίπλωμα συμμετοχής για τον εορτασμό της Διεθνούς Ολυμπιακής Ημέρας από την Διεθνή και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ οι νικητές παρέλαβαν τα ειδικά σχεδιασμένα για τον υψίστης σημασία αγώνα έπαθλα.

Το 1ο “Olympic Day Run” Ancient Olympia διοργανώθηκε από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη και την συμμετοχή της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, του ΣΕΓΑΣΟλυμπιονικών, Παραολυμπιονικών και διακεκριμένων αθλητών, των αθλητικών συλλόγων και σωματείων Αθλητικός Σύλλογος Ολυμπιονίκης, Φυσιολατρικός Σύλλογος Αρχαίας Ολυμπίας, Τμήμα Ποδοσφαίρου και Κλασσικού Αθλητισμού Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας,

Αθλητικός Όμιλος Φιλιατρών, Αθλητικός Όμιλος Πέλοψ Πελοπίου, ΚΔΑΠ Panda και Αγωνιστική Ολυμπιακή Λέσχη Μοτοσυκλέτας Ολυμπίας αλλά και πλήθους θεσμικών φορέων από όλη την χώρα.

Την ασφάλεια του αγώνα κάλυψαν το Α.Τ. Αρχαίας Ολυμπίας και η Διασωστική Ομάδα Elite Rescue Team με έδρα στη Θεσσαλονίκη.

(Φωτογραφίες: Δ. Παπαϊωάννου)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest