Τεράστιες καταστροφές και στα δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης προκάλεσε η πρωτοφανής κακοκαιρία στον πυρόπληκτο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, με τα προβλήματα να είναι εντονότερα στις πυρόπληκτες περιοχές.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας κ. Νίκος Μαρούντας, τα περισσότερα προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί, έπειτα από τιτάνιες προσπάθειες της υπηρεσίας, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Καθημερινά, ωστόσο, αποκαλύπτονται και νέα προβλήματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Το πιο σοβαρό από αυτά τα προβλήματα εντοπίστηκε στον οικισμό Πόθου, όπου η υδρομάστευση από την οποία υδρεύεται το χωριό έχει επιβαρυνθεί με κατάλοιπα καμένης ύλης από τα αποτεφρωμένα δάση της περιοχής. Αποτέλεσμα της επιβάρυνσης αυτής είναι το νερό να κρίνεται ακατάλληλο για πόση, έτσι η ΔΕΥΑ κατασκεύασε άμεσα νέο αγωγό σύνδεσης της δεξαμενής Πόθου με τον αγωγό ύδρευσης του οικισμού Λάσδικα, μήκους περίπου 600 μέτρων, λύνοντας το πρόβλημα.

Στην Κοινότητα Πευκών, από κατολίσθηση που σημειώθηκε εξαιτίας της κακοκαιρίας, έσπασε ο αγωγός ύδρευσης σε κάποιο σημείο και το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με κατασκευή νέου αγωγού παράκαμψης (bypass). Επίσης, δεύτερη φορά έμεινε χωρίς νερό για τρεις περίπου μέρες η Κοινότητα Ξηροκάμπου, εξαιτίας βλάβης στο ηλεκτρικό δίκτυο που τροφοδοτεί το αντλιοστάσιο ύδρευσης, από πτώση δέντρων πάνω σε στύλους της ΔΕΗ. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε χάρη και στις άοκνες προσπάθειες της ΔΕΗ, τη διοίκηση της οποίας ευχαρίστησε ο κ. Μαρούντας, καθότι το συνεργείο της εργάστηκε υπό βροχή για να δώσει λύση.

Σε Πελόπιο και Πλάτανο, η απογύμνωση των δασών από τις πυρκαγιές είχε σαν αποτέλεσμα να σωρεύονται από όμβρια νερά διάφορα φερτά υλικά σε φρεάτια απορροής, με αποτέλεσμα την απόφραξή τους. Η ΔΕΥΑ αποκατέστησε προσωρινά το πρόβλημα, όμως επειδή το σύστημα απορροής στις παραπάνω Κοινότητες είναι παλιό, με κακοτεχνίες σε κάποια σημεία του, χρειάζεται τεχνική παρέμβαση και τοποθέτηση νέων μεγαλύτερων σχαρωτών. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες Κοινότητες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, με τη ΔΕΥΑ να καταγράφει και να παρεμβαίνει για αποκατάσταση σε κάθε περίπτωση.

Τέλος, για μια ακόμη φορά πλημμύρισε η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Αλφειού. Συνεργείο της ΔΕΥΑ έδωσε άμεσα λύσεις και το σύστημα τέθηκε σε λειτουργία, όμως έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και απαιτούνται πρόσθετες εργασίες επισκευής.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest