Μία παράσταση για παιδιά και εφήβους από το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας

ΕΙΡΗΝΗ του Αριστοφάνη. Μία μεταφορά και διασκευή για παιδιά και εφήβους της ομώνυμης κωμωδίας του Αριστοφάνη. Μία σκηνική συνάντηση θεάτρου, χορού και τραγουδιού παρουσιάζεται την Τρίτη 2 Αυγούστου στο θέατρο Ολύμπια (Φλόκα), στις 21:30.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Ο Τρυγαίος, ένας Αθηναίος που έχει αγανακτήσει με τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στον κόσμο, αποφασίζει με όχημα ένα σκαθάρι να ταξιδέψει στους ουρανούς για να συναντήσει το Δία και να ζητήσει τη βοήθεια του. Φτάνοντας εκεί, με θλίψη διαπιστώνει ότι ο μοναδικός που έχει απομείνει από τους θεούς είναι ο Ερμής. Μαθαίνει ότι οι υπόλοιποι θεοί έχουν εγκαταλείψει τον Όλυμπο καθώς θύμωσαν με τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι με τις επιλογές τους σε ατομικό, κοινωνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο επιλέγουν συνεχώς να συγκρούονται και ως εκ τούτου οι θεοί αγανάκτησαν μαζί τους και έφυγαν. Η θέση του Δία έχει πλέον παραχωρηθεί στον Πόλεμο, ο οποίος μάλιστα έχει ήδη καταφέρει να φυλακίσει την Ειρήνη. Μοναδικό μέλημα του Πολέμου είναι να κάνει τους ανθρώπους να τσακώνονται και να δυστυχούν. Ο Τρυγαίος επιστρέφει στη γη και αναζητά συμμάχους, προκειμένου να συμπράξουν μαζί του σε ένα σχέδιο απελευθέρωσης της Ειρήνης. Παρά τις πολλές και αλλεπάλληλες δυσκολίες που συναντούν, το σχέδιο απελευθέρωσης της Ειρήνης διεξάγεται με απόλυτη επιτυχία. Ωστόσο, οι περιπέτειες των ηρώων συνεχίζονται, καθώς καλούνται να διαχειριστούν τη νέα τάξη πραγμάτων από την οποία, αν και οι περισσότεροι επωφελούνται, υπάρχουν κάποιοι που διαφωνούν και ζημιώνονται.

Η μεταφορά και η διασκευή του πρωτότυπου κειμένου ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2021), κατόπιν έρευνας που διεξάχθηκε σε παιδιά και εφήβους ηλικίας από 8 έως 17 ετών. Τα παιδιά κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την καθημερινότητα τους, τις ασχολίες τους, τα άγχη τους, τα όνειρα τους και τις τοποθετήσεις τους απέναντι στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ο Αριστοφάνης θεωρείται ο σπουδαιότερος αρχαίος θεατρικός συγγραφέας κωμωδιών. Είναι ο πρώτος από τους κωμικούς ποιητές και πατέρας της αττικής κωμωδίας. Τα έργα του καυτηριάζουν, σατιρίζουν και σχολιάζουν την επικαιρότητα

της εποχής του, πάντα με στόχο την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και τη βελτίωση του κοινωνικού συνόλου. Ο Αριστοφάνης θωρείται από τους πλέον επίκαιρους και διαχρονικούς συγγραφείς της αρχαιότητας, καθώς θίγει θέματα που αφορούν στον πυρήνα της ύπαρξης του ανθρώπου και του κοινωνικού συνόλου.

Η διασκευή και η μεταφορά της «Ειρήνης» έχει γίνει με γνώμονα τα πεδία ενδιαφερόντων των παιδιών και των εφήβων. Το έργο πλαισιώνεται από σύγχρονες αναφορές που προβληματίζουν τα παιδιά του σήμερα, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η υγεία, η τεχνολογία, η εκπαίδευση, ο κοινωνικός αποκλεισμός και άλλα.

Το φιλειρηνικό μήνυμα αγάπης και ομόνοιας που εκπέμπει το έργο μεταδίδεται μέσα από σύγχρονα στοιχεία και παραδείγματα με τα οποία τα παιδιά μπορούν να ταυτιστούν. Η «Ειρήνη» έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών.

Η παράσταση πλαισιώνεται από πρωτότυπη μουσική, χορό και ζωντανό τραγούδι. Ο σκηνικός χώρος αποτελείται από διάφορα υπερμεγέθη και εντυπωσιακά αντικείμενα

τα οποία συμβάλλουν στην εξέλιξη της πλοκής του έργου. Παραδείγματος χάριν, ένα υπερμέγεθες σκαθάρι -μεγαλύτερο από τον άνθρωπο- μεταφέρει τον Τρυγαίο στους ουρανούς. Στο σώμα ή το κουστούμι κάθε χαρακτήρα του έργου εντοπίζεται ενσωματωμένο ένα διογκωμένο σκηνικό αντικείμενο το οποίο συμβολίζει με

καθαρότητα και πολύ χιούμορ την προσωπικότητα του κάθε ήρωα, όπως το μεγάλο handsfree του Ερμή και το τεράστιο αλλά άδειο πορτοφόλι του Τρυγαίου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μεταφορά και Διασκευή κειμένου: Ομάδα The Young Quill

Σκηνοθεσία: Αικατερίνη Παπαγεωργίου

Σκηνικά: Ομάδα The Young Quill

Κουστούμια: Μάριος Ράμμος

Πρωτότυπη μουσική: Αλεξάνδρα Μικρούτσικου

Χορογραφία: Χρυσηίς Λιατζιβίρη

Φωτισμός: Κωστής Μουσικός

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Γραφιστική επεξεργασία: Μαίη Σταθοπούλου

Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Νίκος Γιαλελής, Κώστας Κουτρούλης,

Χριστίνα Κωστέα, Τάσος Λέκκας, Φάνης Μιλλεούνης, Γιώργος Πατεράκης

Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Εκτέλεση παραγωγής: Αέναον ΚοινΣΕπ

Διάρκεια: 70 λεπτά

Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος (ΠΕΔ Δ.Ε.)

Τιμές Εισιτηρίων:

Κανονικό €12

Φοιτητικό-Παιδικό €8

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ: ΡΟΔΟΝ CAFE (26240-29180)

ΠΥΡΓΟΣ: ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΚΟΡΚΟΛΗΣ (26210-22674) & ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΑΛΩΝΙ ΕΝ ΠΥΡΓΩ (Διονύσης Τραμπαδώρος, 26217-71839)
Παρακολουθήστε το trailer:https://www.youtube.com/watch?v=rkvqPMG5ayQ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest