Τονίστηκε από επιστήμονες η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας η ενημερωτική εκδήλωση για την πρόληψη και προστασία από τον καρκίνο του μαστού.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, ο Φυσιολατρικός Σύλλογος Αρχαίας Ολυμπίας, το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου. Σύντομους χαιρετισμούς εκφώνησαν στην έναρξη της εκδήλωσης ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Αθανάσιος, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας κ. Χρήστος Γιαννικούλης και η Πρόεδρος του Φυσιολατρικού κα Ιωσηφίνα Κωνσταντίνου. Χαιρετισμούς επίσης απέστειλαν οι Βουλευτές κ.κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Μιχάλης Κατρίνης.

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης άνοιξε η Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης με εξειδίκευση στο μαστό, κα Μαρία Αγαλιανού, με την ομιλία της που είχε ως θέμα: «Τι οφείλουμε να γνωρίζουμε για τον μαστό μας». Τόνισε τη μεγάλη σημασία της πρόληψης, σημειώνοντας ότι ο έλεγχος δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στη μαστογραφία αλλά να συνοδεύεται από τον υπέρηχο μαστών και πάντα η γυναίκα να απευθύνεται στον ειδικό Μαστολόγο. Μίλησε ακόμη και για τη συχνότητα των απαιτούμενων προληπτικών εξετάσεων, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα συνέπειας κάθε γυναίκας στο πρόγραμμα των εξετάσεων αυτών.

Ακολούθως η Βιολόγος-Χειρουργός Μαστού -Μαστολόγος -Επιμελήτρια Β’ Κλινικής Μαστού Ιασώ, κα Ρομίνα Δ. Αλεβίζου, μίλησε με θέμα: «Καρκίνος του μαστού & η σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης». Τόνισε μεταξύ άλλων ότι έχει ιδιαίτερη σημασία το οικογενειακό ιστορικό και ο γονιδιακός έλεγχος, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για απλές και ανώδυνες εξετάσεις που μπορούν να σώσουν ζωές. Σημείωσε ακόμη ότι πρόκειται παγκοσμίως για τον πιο συχνό καρκίνο για τις γυναίκες που μπορεί να αποβεί μοιραίος, ωστόσο η σύγχρονη επιστήμη μπορεί να δώσει λύσεις τόσο δια της θεραπευτικής οδού όσο και χειρουργικά.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η κα Ελένη Πρίνου, Συντονίστρια – Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου Κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Κέντρου σχετικά με την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα υγείας και πρόληψης.

Μεταξύ των παρισταμένων ήταν επίσης οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Βασίλης Αρβανίτης (αναπλ. Δήμαρχος) Νίκος Αναστασόπουλος και Φώτης Κωσταριάς, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Αηδόνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας κ. Λεωνίδας Λεοναρδόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Φωτακτίς» κ. Δημήτρης Παπαϊωάννου (προσέφερε ευγενικά την βιντεοφωτογράφηση), εκπρόσωποι φορέων, κ.α.

Το Κέντρο Κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2021-2027».     

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest