Το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας, σε πρόσφατη συνεδρίασή του ενέκρινε ψήφισμα για το ζήτημα της παρουσίασης της προμελέτης του Αθλητικού Κέντρου Αρχαίας Ολυμπίας από το καλούμενο Συμβούλιο Αιρετών Ηλείας.

Στο ψήφισμα, αναφέρονται τα εξής: «Η πρόσφατη αντιθεσμική, αντιδεοντολογική και αυθαίρετη παρουσίαση της αρχιτεκτονικής προμελέτης του Αθλητικού Κέντρου Αρχαίας Ολυμπίας από το καλούμενο Συμβούλιο Αιρετών Ηλείας και τον αρχιτέκτονα κ. Νικόλαο Αλεξανδρόπουλο, χωρίς την σύμφωνη γνώμη και την άδεια από τον νόμιμο κάτοχο της προμελέτης και ιδιοκτήτη του χώρου στον οποίο αυτή αναφέρεται, Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, αποτελεί κυνική και προκλητική πράξη αντιποίησης αρμοδιοτήτων σε βάρος του Δήμου μας.

Οι εμπνευστές και ενορχηστρωτές αυτής της θεσμικής εκτροπής, με περισσή προπέτεια και θράσος, επιχειρούν να εμφανιστούν ως τιμητές αυτού του μεγάλου οράματος όλων των Δημοτικών Αρχών της Αρχαίας Ολυμπίας, παραβλέποντας και αγνοώντας επιδεικτικά όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει διαχρονικά για το Διεθνές Αθλητικό Κέντρο του Δήμου μας. Αυτή η κραυγαλέα και καταδικαστέα αντιθεσμική συμπεριφορά, η έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού και δεοντολογίας, η απρέπεια και ασέβεια προς την αυτονομία του Δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας, αποτελεί πρωτόγνωρο γεγονός για τα αυτοδιοικητικά πράγματα όχι μόνο της Ηλείας, αλλά και της χώρας.

Επιπλέον, ο ανορθόδοξος, λαϊκιστικός και άκομψος τρόπος που τέθηκε το θέμα αυτό από το καλούμενο Συμβούλιο Αιρετών Ηλείας, με μια αποτυχημένη, επικοινωνιακού τύπου φιέστα, θεωρούμε ότι ζημίωσε την προοπτική του Αθλητικού Κέντρου Αρχαίας Ολυμπίας, κλονίζοντας τη σοβαρότητα, τη συγκρότηση και την τεκμηρίωση που πρέπει να διακρίνει τη διεκδίκηση αυτού του σημαντικού έργου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας, εκφράζοντας τη θέση και των υπολοίπων φορέων και συλλογικοτήτων του Δήμου και την οργή και αγανάκτηση του συνόλου των δημοτών, κατά τη συνεδρίασή του της 30ης Ιουνίου 2021, δια του παρόντος ψηφίσματός του, καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο τις ενέργειες του καλούμενου Συμβουλίου Αιρετών Ηλείας και την κατάφορη αντιποίηση αρμοδιοτήτων σε βάρος του Δήμου μας. Άλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών της αυτοδιοίκησης του Νομού, των κοινοβουλευτικών και πολιτικών εκπροσώπων, των αθλητικών, πολιτιστικών, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων της Ηλείας, δια της απουσίας τους από την «φιέστα», δηλώνουν καθαρά την καταδίκη τους σε τέτοιου είδους συμπεριφορές κρότου και πρόσκαιρης λάμψης.

Καλούμε όλους τους θεσμικούς φορείς της Ηλείας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την Ελληνική Πολιτεία και κάθε άλλο θεσμό πολιτισμού και αθλητισμού να αγνοήσουν κάθε πρωτοβουλία του ως άνω αναρμόδιου οργάνου για το Αθλητικό Κέντρο της Αρχαίας Ολυμπίας, καθότι ουδεμία εξουσιοδότηση έχει από τον Δήμο μας ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος φορέας να διαχειρίζεται την αρχιτεκτονική προμελέτη και οτιδήποτε αφορά στο εν λόγω έργο. Καλούμε το λεγόμενο Συμβούλιο Αιρετών Ηλείας καθώς και οποιονδήποτε τρίτον να απέχει από οιανδήποτε μελλοντική πρωτοβουλία σφετερισμού – διεκδίκησης για το Αθλητικό Κέντρο Αρχαίας Ολυμπίας. Επιφυλασσόμαστε δε ως οι νόμιμοι κάτοχοι και κύριοι της εν λόγω προμελέτης να αναζητήσουμε και να διεκδικήσουμε όσα εκ του νόμου δικαιούμαστε».

Το ψήφισμα πήρε την έγκριση όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου με μόνο μία λευκή ψήφο.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest