Την πρέσβη της Γαλλίας στη χώρα μας, κυρία Laurence AUER, υποδέχτηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κύριος Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, το πρωί της Πέμπτης (22/2/2024).

Την πρέσβη συνόδευαν οι κυρίες Véronique BRUEZ, Γαλλικός Ακόλουθος Συνεργασίας και Υπεύθυνος Αθλητισμού στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, Emma BILOQUET, Ασκούμενη στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και Πέλυ Μπεβούδα, Συνεργάτης του γραφείου της κυρίας Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου (Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς, Συντονίστρια του Our Oceans Conference 2024, Βουλευτής Ηλείας με την Νέα Δημοκρατία, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής). Στην συνάντηση παρευρέθηκαν και συμμετείχαν οι κύριοι Σωτήριος Παπαηλίου, Αναπληρωτής Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών, Γεώργιος Λινάρδος, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας και Αθηνά Ηλιοπούλου, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτιστικών δράσεων.

Ο Δήμαρχος υποδέχθηκε θερμά την Γαλλίδα πρέσβη και προχώρησαν σε μια γόνιμη συζήτηση όπου τέθηκαν στο τραπέζι θέματα που αφορούν τις δύο χώρες, ενόψει μάλιστα της τελετής της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στις 16 Απριλίου. Δόθηκε έμφαση και από τις δύο πλευρές σε θέματα πολιτισμού, τουρισμού, παιδείας και συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και να διατηρήσουν την επικοινωνία τους για την ανάπτυξη κοινής στρατηγικής που προάγουν τα Ολυμπιακά ζητήματα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας πρότεινε να γίνουν επισκέψεις και εργαστήρια στα σχολεία, με απώτερο στόχο οι μαθητές να γνωρίσουν την κουλτούρα,την ιστορία και τον πολιτισμό της Γαλλίας. Η πρέσβης συμφώνησε και διατύπωσε την ιδέα διεξαγωγής διαδραστικών παιχνιδιών σε σχολεία, όπως για παράδειγμα τα escape rooms, όπου οι μαθητές θα μπορούν να αναζητήσουν και να μάθουν για αξιοθέατα και ιστορικά σημεία της Γαλλίας. Αμφότερες πλευρές κατέληξαν στην διανομή ηλεκτρονικού και έντυπου υλικού, όπως βίντεο, αφίσες, κλπ, το οποίο θα κάνει αναφορά σε αθλητές και παρααθλητές που προετοιμάζονται για την συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Παρίσι. Το υλικό αυτό θα έχει στόχο την ενίσχυση της διάδοσης του Ολυμπιακού ιδεώδους. Η τέταρτη θέση αφορά σε έκθεση σχετική με τις γυναίκες που ασχολούνται με τα σπορ, η οποία υπάρχει στο μουσείο της Νίκαιας και μέσω της Πρεσβείας θα δρομολογηθεί συνεργασία και κοινή δράση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι έγινε μνεία και στο breakdance, ένα άθλημα που προέρχεται από την κουλτούρα της Hip-Hop, και για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, θα κάνει την επίσημη είσοδό του στο Παγκόσμιο Αθλητικό Γεγονός του Παρισιού 2024. Πρόκειται για μια αστική και καλλιτεχνική διάσταση στους παραδοσιακούς αγώνες, η οποία αγκαλιάστηκε ως καινοτόμα και ενδιαφέρουσα και
από τις δύο πλευρές. Ο Δήμαρχος υπενθύμισε την σημασία της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου, κυρίου Εμανουέλ Μακρόν στην Αρχαία Ολυμπία για την τελετής της Αφής και τόνισε ότι θα σταλεί επίσημη πρόσκληση στον Γάλλο Πρόεδρο. Η πρεσβεία επισήμανε ότι ακόμα κι αν ο ίδιος δεν έρθει, θα υπάρξει επίσημη εκπροσώπηση από το Υπουργείο αθλητισμού της Γαλλίας, σε αυτό το σπουδαίο παγκόσμιο πολιτιστικό και ιστορικό γεγονός.

Αξιοσημείωτη ήταν η παρέμβαση του Αντιδημάρχου κυρίου Σωτήρη Παπαηλίου, ο οποίος έθεσε πρόταση να προσκαλείται ο εκάστοτε Δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας σε κάθε τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, σε όποια χώρα κι αν διεξάγονται, καθώς η Αρχαία Ολυμπία είναι η κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων και του Ολυμπιακού ιδεώδους. Η πρέσβης συμφώνησε στην σπουδαιότητα της πρότασης αυτής και δεσμεύτηκε για την διευθέτησή της.

Μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα, η γόνιμη αυτή συνάντηση σφράγισε την στενή συνεργασία των δύο πλευρών. Ο δήμαρχος αποχαιρέτησε τον Γαλλίδα πρέσβη με ευχαριστίες, ευχές και με προσφορά συμβολικών δώρων.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest