ΔΟΑ, Δήμος και Πανεπιστήμιο Πατρών ενημέρωσαν σχετικά τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Οικονόμου

Συζήτηση πάνω στην προοπτική δημιουργίας στην Αρχαία Ολυμπία δομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 17 Ιουλίου 2023, στο περιθώριο της Συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας για εκπροσώπους Εθνικών Ολυμπιακών Ακαδημιών και Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού κ. Γιάννης Οικονόμου, ο Πρόεδρος της Δ.Ο.Α. κ. Ισίδωρος Κούβελος, ο Αντιπρόεδρος κ. Σπύρος Ζανιάς, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστος Μπούρας, ο Διευθυντής της ΔΟΑ κ. Διονύσης Γάγγας, οι Αντιδήμαρχοι Παιδείας, Πολιτισμού & Ολυμπιακών Θεμάτων κα Ρόη Αντωνοπούλου και Αθλητισμού κ. Φώτης Κωσταριάς και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος.

Αρχικά έγινε μια σύντομη ενημέρωση στον κ. Οικονόμου από τον κ. Κούβελο για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που υλοποιούν η ΔΟΑ και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Αρχαία Ολυμπία. Επίσης, έγινε ενημέρωση από τους κ.κ. Γεωργιόπουλο και Μπούρα για τις μέχρι τώρα κοινές πρωτοβουλίες Δήμου, Πανεπιστημίων Πατρών και Λευκωσίας για ίδρυση μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών με γνωστικό αντικείμενο σχετικό με τον πολιτισμό, που θα αρχίσει να λειτουργεί τον Φεβρουάριο του 2024 στην Αρχαία Ολυμπία.

Από τη συζήτηση προέκυψε η ανάγκη ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Πανεπιστημίου Πατρών, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, για τον καθορισμό του «οδικού χάρτη» και τον συντονισμό των παραπάνω φορέων προς την επίτευξη της σχετικής πρωτοβουλίας. Χαρακτηριστική ωστόσο ήταν η αποστροφή του κ. Μπούρα ότι θα μπορούσε, υπό την έγκριση της Συγκλήτου, στις έξι σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών να προστεθεί και μία 7η σχολή, η οποία να  έχει έδρα την Αρχαία Ολυμπία, με ξενόγλωσσα προπτυχιακά τμήματα σπουδών στον τομέα του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, των Ολυμπιακών ιδεωδών και γενικότερα των ανθρωπιστικών σπουδών.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία με τη ΔΟΑ, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας για αυτά τα διεθνή προγράμματα προπτυχιακών πανεπιστημιακών σπουδών στην Ολυμπία. Υπογράμμισε επίσης ότι μετά από αυτή την πρώτη κουβέντα, η συζήτηση θα πρέπει να συνεχιστεί περαιτέρω προκειμένου να εξεταστούν οι προοπτικές υλοποίησης των προτάσεων.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest