-Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας δικαιούται πρόσθετους πόρους

Αρωγός στο αίτημα για στήριξη του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας σε ζητήματα που αφορούν κυρίως την ενίσχυση των τακτικών χρηματοδοτήσεων δήλωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο.

Η συζήτηση αναπτύχθηκε σε τρεις βασικούς άξονες. Ο πρώτος αφορούσε την πρόταση του κ. Γεωργιόπουλου για ενίσχυση της τακτικής χρηματοδότησης του Δήμου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, όχι μόνο με πληθυσμιακά κριτήρια, καθώς η Αρχαία Ολυμπία είναι μεν ένας Δήμος 13.500 κατοίκων, διαχειρίζεται όμως περίπου 850.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Το γεγονός αυτό αναθεωρεί προς τα πάνω τις ανάγκες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για πρόσθετους πόρους, προκειμένου να ανταποκριθεί στις συνθήκες αυτές.

Επιπλέον, η υποχρέωση του Δήμου να διοργανώνει δαπανηρές πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε δύο χρόνια για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας αλλά και για άλλες εκδηλώσεις (πολιτιστικού, ολυμπιακού και αθλητικού περιεχομένου) καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, δημιουργεί δυσβάσταχτο πρόσθετο βάρος που για να καλυφθεί, σπαταλούνται πόροι εκ των τακτικών εσόδων. Αυτοί οι πόροι, τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος, εκλείπουν από ζωτικής σημασίας ανάγκες του Δήμου, ως εκ τούτου επιβάλλεται η ενίσχυση της τακτικής χρηματοδότησης από τους ΚΑΠ.

Ο δεύτερος άξονας αφορούσε την ανάγκη χρηματοδότησης του Δήμου για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και συγκεκριμένα από τις πυρκαγιές που περασμένου καλοκαιριού που είχαν σαν αποτέλεσμα να αφανιστούν χιλιάδες στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Για την κάλυψη αυτών των αναγκών ο Δήμος έχει υποβάλει προς το Υπουργείο σχετικά τεχνικά δελτία.

Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με εκκρεμότητες χρηματοδοτήσεων του Δήμου από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ». Οι χρηματοδοτήσεις αυτές αφορούν αθλητικές υποδομές, δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων και δημιουργία στεγάστρων σε στάσεις λεωφορείων.

Ο κ. Λιβάνιος αντιμετώπισε με κατανόηση τις επισημάνσεις του κ. Γεωργιόπουλου και δήλωσε ότι, ενόψει της ανακατανομής των ΚΑΠ για το σύνολο των δήμων της χώρας η περίπτωση της Αρχαίας Ολυμπίας που συγκεντρώνει και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε θετική κατεύθυνση. Υπήρξε αμοιβαίως η εκτίμηση ότι το ειδικότερο θέμα των πολιτιστικών δαπανών θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Για το σκοπό αυτό ο Δήμαρχος ήδη έχει επικοινωνήσει με την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη.

Ο Υφυπουργός δήλωσε τέλος ότι ο δίαυλος επικοινωνίας που άνοιξε με τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest