ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022 Η ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ

«Από την Άλωση του Λάλα στην Άλωση της Τριπολιτσάς. Το Πούσι ως ορόσημο της Εθνεγερσίας στο Μωριά» είναι το θέμα της Επετειακής Εσπερίδας που διοργανώνουν από κοινού το Διεθνές  Ίδρυμα «Κοινόν Πελοποννησίων» και η Τοπική Κοινότητα Αρχαίας Ολυμπίας, την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022, στις 6:30 το απόγεμα, στην Ολυμπία.

   Την εσπερίδα, που  θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων (ισόγειο)  του Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας, θα ανοίξουν ο Πρόεδρος της Τ.Κ Παναγιώτης Μαντάς με χαιρετισμό και ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος «Κοινόν Πελοποννησίων», Δικηγόρος Ανάστος Δημητρόπουλος, με χαιρετισμό και ομιλία, με θέμα «Η Νίκη στο Πούσι ως ορόσημο της Εθνεγερσίας στο Μωριά».

Οι εισηγήσεις

   Τις εισηγήσεις τους θα αναπτύξουν, ο Πανεπιστημιακός – Ιστορικός Αθανάσιος Φωτόπουλος, με θέμα «Καταγωγή και ιστορική πορεία Λαλιωτών, από την εμφάνιση στου Λάλα μέχρι την έναρξη της Εθνεγερσίας – Το τέλος των Λαλαίων», ο Φιλόλογος – Συγγραφέας Γεώργιος Κουρκούτας με θέμα «Οι ηγετικές φυσιογνωμίες των Ελλήνων στην Πολιορκία του Λάλα και η πορεία τους στην Εθνεγερσία», ο Διευθυντής του Δημ. Σχολείου Λάλα Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος, με θέμα «Το 1821 και η Πολιορκία και η άλωση του Λάλα μέσα από τα μάτια των μαθητών», ο Ιστορικός Θεόδωρος Λάμπρος με θέμα «Τα πολεμικά γεγονότα στην Ηλεία κατά την Εθνεγερσία του 1821, ο Εκπαιδευτικός Αθανάσιος Κατσίμπελης με θέμα «Η διάσωση και η διάδοση της ιστορικής μνήμης μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας» και ο Εκπαιδευτικός Νίκος Αγγελόπουλος με θέμα «Θυμόμαστε τις νίκες, επιμένουμε στις αξίες της Ελευθερίας και της ανεξαρτησίας».

  Τον συντονισμό της εσπερίδας θα κάνει ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ανδρέας Νικολόπουλος.    Στον χώρο θα λειτουργήσει Έκθεση Πινάκων και Φωτογραφιών με θέμα την Πολιορκία του Λάλα, τη Νικηφόρο Μάχη στο Πούσι και την Άλωση του Λάλα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest