Πεύκες

Οι Πεύκες (επίσημα: αι Πεύκαι) είναι ημιορεινό χωριό του νομού Ηλείας σε υψόμετρο 260 μέτρα.

Γεωγραφία

Οι Πεύκες είναι κτισμένες στις νότιες πλαγιές του όρους Φολόη και απέχουν 28 χλμ. Α. του Πύργου και 11 χλμ. ΒΑ. της Αρχαίας Ολυμπίας. Το χωριό βρίσκεται σε μικρή απόσταση (3 χλμ.) και βόρεια από την ΕΟ74 που συνδέει τον Πύργο με την Τρίπολη και από την επαρχιακή οδό Πλατάνου – Λαμπείας (2 χλμ.) που συνδέει την Αρχαία Πίσα με το Λάλα. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Γεώργιος.

Ιστορία

Το καλοκαίρι του 1989, στην τοποθεσία “Ντεϊμεντέ” ή “Λιθάρι”, κατά τη διάνοιξη αντιπυρικής ζώνης στη διάρκεια των πυρκαγιών της ευρύτερης περιοχής της Ολυμπίας, εντοπίστηκε μια νέα μυκηναϊκή θέση της Ηλείας. Στο μέσο πλαγιάς που καταλήγει απότομα σε διπλανό χείμαρρο βρέθηκε συστάδα τεσσάρων θαλαμωτών τάφων της μυκηναϊκής περιόδου, οι οποίοι είναι λαξευμένοι σε σκληρό ασβεστολιθικό πέτρωμα, με προσανατολισμό από βορρά προς νότο σε δύο σειρές. Στην πρώτη σειρά είναι μόνο ένας θαλαμωτός τάφος και στη δεύτερη οι υπόλοιποι τρεις.

Ονομασία – Διοικητικά

Η παλιά ονομασία, μέχρι το 1928, ήταν Βέλιζα, οπότε με το ΦΕΚ 156Α – 08/08/1928 μετονομάζεται σε Πεύκες. Οι κάτοικοι την ονομάζουν ακόμα και σήμερα ως Βύλιζα, αλλά αναφερόταν και ως “Βέλιτσα”. Ως κοινότητα Βέλιζας συστάθηκε για πρώτη φορά το 1912 όταν αποσπάσθηκε ο οικισμός Βέλιζα από το δήμο Ολυμπίων και ορίσθηκε έδρα της κοινότητας. Το 1930, με το ΦΕΚ 115Α – 16/04/1930 η κοινότητα αποσπάσθηκε από τον τότε νομό Αχαΐας και Ήλιδος και υπάχθηκε στο νομό Ηλείας. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, αποτελεί τη τοπική κοινότητα Πεύκων που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Αρχαίας Ολυμπίας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και σύμφωνα με την απογραφή 2011 έχει πληθυσμό 215 κατοίκους.