Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης της 31ης Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας που έγινε την Πέμπτη 11 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΟΑ, ανέφερε τα εξής:

«Αν το πρώτο κεφάλαιο σε κάθε εγχειρίδιο εισαγωγής στη Φιλοσοφία πραγματεύεται πάντα τη μετάβαση από το μύθο στο λόγο, τότε η επιλογή της Ολυμπίας για τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας Φιλοσοφίας είναι η πλέον ιδανική.

Στην Ολυμπία, που κατά τον αρχαίο μύθο ο Δίας νίκησε τον Κρόνο στην πάλη και ο Απόλλωνας τον Άρη στην πυγμή, για να ρίξουν στα τάρταρα τη βία και το σκότος και να φέρουν την τάξη, το κάλλος, τη δικαιοσύνη και το απολλώνιο φως στη ζωή των ανθρώπων.

Υπ’ αυτή την έννοια, αυτός ο ιδρυτικός μύθος της Ολυμπίας και το έτος 776 π.Χ. αποτελούν την αφετηριακή χρονολογία της ελληνικής και της ευρωπαϊκής ιστορίας, την αρχή του πολιτισμού και του φιλοσοφικού στοχασμού. Γιατί εδώ, το αγωνιστικό πνεύμα, ο αθλητισμός, αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παιδείας, κατακτά το πνευματικό και ηθικό βάθος που το αναδεικνύουν σε σφαίρες υψηλότερες από την απλή παιδιά. Άλλωστε ο μεγάλος Γερμανός ελληνιστής Werner Jaeger όρισε ως Ελληνική παιδεία, την καλλιέργεια του ακέραιου ανθρώπου, γιατί το πνεύμα δεν υπάρχει χωρίς το σώμα και το σώμα δεν έχει νόημα χωρίς το πνεύμα.

Σήμερα, μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις και τα μεγάλα ερωτήματα που τίθενται, πρέπει να επαναπροσδιοριστούν και να επανακαθοριστούν οι όροι και τα όρια του ατομικού με το κοινωνικό και το πολιτικό. Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε να ξαναδούμε και να αναστοχαστούμε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, τον ελληνικό τρόπο.

Χαίρομαι δε ιδιαίτερα που στα πλαίσια αυτής της διοργάνωσης θα λάβει χώρα μια ειδική συνεδρία για το σπουδαίο τέκνο της Αρχαίας Ολυμπίας, τον Παναγιώτη Κονδύλη, έναν σύγχρονο στοχαστή που η εμβέλειά του, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχει ξεπεράσει τα όρια της χώρας και έχει προκαλέσει συζητήσεις, απόψεις και εκτιμήσεις για το έργο του σε όλο τον κόσμο.

Η Ολυμπία, ένας τόπος οικουμενικός, μπορεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις σχετικές με τη σύγχρονη σκέψη, με τον πολιτισμό, την παιδεία, την τέχνη. Είμαστε ευτυχείς που το Πανεπιστήμιο Πατρών, αναγνωρίζοντας την Ολυμπία ως έναν τόπο οικουμενικό, ιστορικό και συμβολικό για τον παγκόσμιο πολιτισμό, έχει αποφασίσει να ξεκινήσει εδώ ένα ξενόγλωσσο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών.

Είμαστε ευτυχείς ακόμη που μπορούμε ως Δήμος να διαθέσουμε δυο μεγάλα και εμβληματικά κτίρια στην Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου στο μέλλον να παρέχουν τη δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο Πατρών και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα σ’ όλο τον κόσμο να αναπτύσσουν προγράμματα σπουδών και να φιλοξενούν διεθνείς πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, καθιστώντας την Ολυμπία μια σύγχρονη εστία παιδείας πολιτισμού.

Μ’ αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την έναρξη της 31ης Ολυμπιάδας Φιλοσοφίας και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της».

Τον κ. Γεωργιόπουλο συνόδευε στην τελετή έναρξης η Αντιδήμαρχος Διεθνών & Ολυμπιακών θεμάτων κα Ρόη Αντωνοπούλου.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest