-Συνεδρίασε η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης

Η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου πολυετούς χαρακτήρα που θα καθορίζει τις κινήσεις του Δήμου για την τουριστική ανάπτυξη έλαβε το «πράσινο φως» από τη νεοσύστατη Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, κατά την πρώτη συνεδρίασή της την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020.

Στη συνεδρίαση, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, συμμετείχε ο Δήμαρχος, κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος αλλά και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Σωτήρης Παπαηλιού, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Την αναγκαιότητα εκπόνησης του βασικού στρατηγικού σχεδίου, που θα περιλαμβάνει δράσεις και υποδομές, επεσήμανε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιδήμαρχος Τουρισμού – Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Χάρης Σπηλιόπουλος.

Ο κ. Σπηλιόπουλος πρότεινε να εκπονούνται σε ετήσια βάση επιμέρους ειδικά επιχειρησιακά σχέδια που θα υποστηρίζουν την εφαρμογή του προαναφερθέντος στρατηγικού σχεδίου. «Η παγκόσμια επιρροή του ονόματος της Αρχαίας Ολυμπίας, που αποτελεί για τη χώρα μας ένα πολιτιστικό αλλά και ολυμπιακό κεφάλαιο, θα πρέπει να μας υποχρεώσει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες δράσεις, υποδομές και γεγονότα που να παρακινούν τον επισκέπτη, να ξαναέρθει», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σπηλιόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι οι τουρίστες έρχονται στην Ολυμπία παρακινούμενοι από τα branding «Αρχαία Ολυμπία» «Ολυμπιακοί Αγώνες» και από την παγκόσμια προβολή των τελετών Αφής της Φλόγας και Λαμπαδηδρομίας.

Ανέφερε ακόμη ότι, πέραν των μοντέλων που υφίστανται ήδη (κλασικός τουρισμός, κρουαζιέρα, μεμονωμένοι επισκέπτες) θα πρέπει να αναδειχθούν διάφορα εναλλακτικά μοντέλα, όπως οι τουριστικές διαδρομές και τα μονοπάτια σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας με τον υποτιτλισμό εκδηλώσεων και τα σεμινάρια και οι τοπικές γιορτές ή τα διάφορα δρώμενα (πολιτιστικά, αθλητικά κ.α.). Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενεργού συμμετοχής της επιτροπής στη διαχείριση θεμάτων αρμοδιότητάς της που κρίνονται επιτακτικά λόγω της περίστασης που διανύουμε, με τις κοσμογονικές εξελίξεις στον τουρισμό και την παγκόσμια οικονομία λόγω του Covid-19, αλλά και ενόψει των πολλών χρηματοδοτικών ευκαιριών που προβάλλουν μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα και όχι μόνο (Ο.Χ.Ε., ΕΣΠΑ, «Αντώνης Τρίτσης», κ.α.) και των μελλοντικών έργων υποδομής (Ολυμπία Οδός, Ολυμπία – Θάλασσα, κ.α.).

Απαραίτητο συμβουλευτικό όργανο

Ο Δήμαρχος κ. Γεωργιόπουλος, στην παρέμβασή του, τόνισε μεταξύ άλλων τη σπουδαιότητα λειτουργίας αυτής της Επιτροπής, καθώς καλείται να διαχειριστεί ένα αντικείμενο ζωτικής σημασίας για το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Επεσήμανε την ανάγκη λειτουργίας της Επιτροπής ως ένα απαραίτητο συμβουλευτικό όργανο για την εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο θεμάτων της αρμοδιότητάς της, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην προώθηση υλοποίησή τους.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων (εμπόρων, ξενοδόχων, τουριστικών γραφείων) αλλά και φορέων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα. Κατά την πρώτη αυτή συνεδρίαση έγινε εκτενής συζήτηση, με τοποθέτηση όλων των μελών. Έγινε ένα προσχέδιο συζήτησης με αρχικές προτάσεις για το στρατηγικό σχέδιο, όπου ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής επεσήμαναν την ανάγκη οι προτάσεις να είναι σ’ ένα πλαίσιο αρχών με ρεαλιστική εφαρμογή τους, οδηγώντας από τα λόγια στις πράξεις. Στο δύσκολο αυτό εγχείρημα που θέτει πλέον σε άλλη βάση την τουριστική ανάπτυξη, για την ενίσχυση αυτών των προτάσεων, εξειδικευμένοι ειδικοί σύμβουλοι θα αξιοποιηθούν για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή αυτών των ιδεών. Ήδη ο Δήμος έχει έρθει σε επαφή με διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο Πειραιώς που έχει μεγάλη εξειδίκευση στο πεδίο αυτό.

Αξιοσημείωτο είναι ότι κατατέθηκαν αρκετές και αξιόλογες προτάσεις απ’ όλα τα μέλη της Επιτροπής, με σχέδιο δράσεων ενόψει της νέας τουριστικής χρονιάς 2021, με έμφαση σε ζητήματα διαχείρισης της δεινής κατάστασης που έχει προκύψει εξαιτίας της πανδημίας. Τέλος, εγκρίθηκε ομόφωνα ο κανονισμός λειτουργίας της Επιτροπής.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest