Συμφωνία για ενδυνάμωση σχέσεων με πολιτιστικές ανταλλαγές

Τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας επισκέφθηκε την Τετάρτη 5 Απριλίου ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Αθήνα κ. Yasunori Nakayama, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο και την Αντιδήμαρχο Διεθνών Σχέσεων και Ολυμπιακών θεμάτων κα Ρόη Αντωνοπούλου.

Ο κ. Γεωργιόπουλος καλωσόρισε τον κ. Nakayama αναφερόμενος στις μακροχρόνιες σχέσεις της Αρχαίας Ολυμπίας με την Ιαπωνία, ιδίως με την αδελφοποιημένη πόλη της Ιναζάβα, την οποία πρόσφατα είχε επισκεφθεί και ο ίδιος, ως επικεφαλής τριμελούς αντιπροσωπείας του Δήμου. Ο κ. Γεωργιόπουλος επεσήμανε στον Ιάπωνα Πρέσβη ότι οι σχέσεις του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας με τον Δήμο Ιναζάβα ξεκινούν από το 1987 με την τελετή αδελφοποίησης, επισημαίνοντας ότι πάντα αντιπροσωπεία της πόλης αυτής παρίσταται στις εκδηλώσεις Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, εκτός από το 2020 που μόλις είχε ενσκήψει η πανδημία. Τόνισε ωστόσο ότι η Αφή της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία φιλοξενίας παιδιών από την Ιαπωνία, για να ζήσουν τις ξεχωριστές αυτές στιγμές.

Από την πλευρά του ο κ. Nakayama τόνισε ότι είχε ενημερωθεί για την επίσκεψη στην Ιαπωνία και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο πόλεων. Ο κ. Nakayama είχε συνοδεύσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο Τόκιο τον περασμένο Ιανουάριο, όπου συμφωνήθηκε το 2024 να είναι έτος πολιτισμού για την Ιαπωνία και την Ελλάδα. Επισκέφθηκε τότε και την Ιναζάβα και συζήτησε με τους εκπροσώπους του Δήμου τη δυνατότητα οργάνωσης κάποιας εκδήλωσης στην Αρχαία Ολυμπία το 2024. Οι λεπτομέρειες της εκδήλωσης αυτής θα συζητηθούν στο προσεχές διάστημα. Εξέφρασε τέλος τον θαυμασμό του για την Αρχαία Ολυμπία, την οποία έχει επισκεφθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, στα εγκαίνια των ανακαινισμένων εγκαταστάσεων της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Η κα Αντωνοπούλου από τη δική της πλευρά τόνισε μεταξύ άλλων ότι μπορούν να ισχυροποιηθούν ακόμα περισσότερο οι δεσμοί Αρχαίας Ολυμπίας και Ιναζάβα και σ’ αυτό ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας είναι διατεθειμένος να συνεισφέρει, με την ευκαιρία του Έτους Πολιτισμού Ελλάδας – Ιαπωνίας. Πρόσθεσε δε πως σε επόμενη συνάντησή τους στο εγγύς μέλλον θα συζητήσουν για τις λεπτομέρειες όλων όσων θα διοργανωθούν. Πριν την αναχώρηση του Ιάπωνα Πρέσβη έγινε η καθιερωμένη ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων μεταξύ των δύο πλευρών.

Τον κ. Nakayama συνόδευσαν στην Αρχαία Ολυμπία η σύζυγός του και εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Τμήματος της Ιαπωνικής Πρεσβείας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest