Την στήριξη του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας στην διεκδίκηση προγραμμάτων και κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, στο περιθώριο της παρουσίας του στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας.

Η συνάντηση έγινε μετά την Αφή στο Δημαρχείο της πόλης, όπου ο κ. Γεωργιόπουλος έθεσε στον κ. Σχοινά μια σειρά από ζητήματα, με πρώτο την ανάγκη δημιουργίας αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών, τονίζοντας: «Κάθε χρόνο δεχόμαστε πλήθος προτάσεων για διοργάνωση αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Δυστυχώς, πλην ενός θεάτρου που μπορεί να μας καλύψει μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, η Ολυμπία δεν έχει απολύτως καμία υποδομή αθλητισμού και πολιτισμού. Φέτος κάναμε μια κίνηση για σύνδεση του Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας με το Φεστιβάλ Αθηνών. Δεν διαθέτουμε επίσης κάποιο αθλητικό κέντρο, ωστόσο ο Δήμος διαθέτει μια μεγάλη έκταση πάνω από εκατό στρέμματα προκειμένου να γίνει εκεί ένα μεγάλο αθλητικό κέντρο».

Ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε ότι, «είναι πλεονέκτημα για τη χώρα που έχουμε έναν Έλληνα αντιπρόεδρο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα θέλαμε την βοήθειά σας ώστε, η Ολυμπία να χαρακτηριστεί ευρωπαϊκή πρωτεύουσα αθλητισμού. Αυτό θα μας δώσει την δυνατότητα να αντλήσουμε πόρους, μέσα από προγράμματα (Δημοσίων Επενδύσεων, ΕΣΠΑ κλπ), από τη ΔΟΕ, από την Περιφέρεια, αν εσείς αναγνωρίσετε και θεσμοθετήσετε ότι η Ολυμπία είναι Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του αθλητισμού και να μας κατευθύνετε πού θα απευθυνθούμε ώστε να φτιάξουμε έναν καλό φάκελο».

Ο κ. Σχοινάς ευχαρίστησε τον κ. Γεωργιόπουλο για την πρόσκληση αλλά και για την πρόταση να είναι λαμπαδηδρόμος: «Έχω κάνει αρκετά πράγματα στη ζωή μου αλλά αυτό που έκανα σήμερα ήταν μοναδικό», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Πρέπει  να οργανώσουμε μία επίσκεψη εργασίας στις Βρυξέλλες, στην Επιτροπή της κυρίας Γκάμπριελ. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να δούμε  μήπως αυτή η πρόταση θα μπορούσε να περάσει από το Erasmus με το νέο ΕΣΠΑ από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας». Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι αν αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε,  περιέχει μία ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία,  πού στην περίπτωση της Ολυμπίας υπάρχει, γίνεται πιο εύκολο, ενώ παρατήρησε ότι είναι η σωστή εποχή να ανοίγει αυτή η κουβέντα καθώς τώρα διαμορφώνονται οι συνθήκες.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν έκλεισε την τοποθέτησή του απευθύνοντας πρόσκληση προς τον κ. Γεωργιόπουλο να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και να εξετάσει με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες κάθε δυνατότητα υλοποίησης της πρότασης. Στην συνάντηση παρών ήταν ο αντιδήμαρχος κ. Χάρης Σπηλιόπουλος και ο σύμβουλος του Δήμου, κ. Βαγγέλης Καραχάλιος, ενώ τον κ. Σχοινά συνόδευε ο σύμβουλός του κ. Βαγγέλης Δεμίρης.

Συνάντηση και με την κα Γκάμπριελ

Ο κ. Γεωργιόπουλος είχε συνάντηση και με την ευρωπαία Επίτροπο Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Mariya Gabriel στην οποία έθεσε επίσης το αίτημα η Ολυμπία να τύχει ανάλογης προσοχής από την Ε.Ε. Η κα Gabriel αφού αναγνώρισε την ιδιαίτερη αξία της Ολυμπίας και δήλωσε εντυπωσιασμένη από την τελετή Αφής, κάλεσε τον κ. Γεωργιόπουλο στην έδρα της στις Βρυξέλλες προκειμένου να εξεταστεί πιο εξειδικευμένα το αίτημα του Δήμου. Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι αντιδήμαρχοι κα Ρόη Αντωνοπούλου και Χάρης Σπηλιόπουλος.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest