Από το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας

Ψήφισμα κατά του πολέμου στην Ουκρανία ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας, σε έκτακτη συνεδρίασή του. Στο κείμενο του ψηφίσματος, αναφέρονται τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας, του τόπου γέννησης των οικουμενικών αξιών, της ειρήνης, της εκεχειρίας, της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και την τραγική κατάσταση με τους εκατοντάδες νεκρούς, τους χιλιάδες τραυματίες και τις εκατοντάδες χιλιάδες των προσφύγων, συνήλθε εκτάκτως και αφού συζήτησε το μείζον αυτό ζήτημα, ανακοινώνει τα εξής:

  1. Καταδικάζουμε την παραβίαση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας. Η Ολυμπιακή Εκεχειρία για τους XXIV Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, υπογράφηκε στις 18 Οκτωβρίου 2021 στην Αρχαία Ολυμπία και υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 2 Δεκεμβρίου 2021. Η Ιερή Εκεχειρία που κατά την αρχαιότητα τηρείτο απαρέγκλιτα και οι νέοι άφηναν τα όπλα για να συναντηθούν στον στίβο της Ολυμπίας, επιβάλλεται και σήμερα να είναι σεβαστή από όλα τα κράτη.
  2. Σ’ έναν κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο, με τεράστια προβλήματα που υπονομεύουν τις μελλοντικές γενιές, με την απειλή της κλιματικής αλλαγής, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την φτωχοποίηση και τις ανισότητες που διαρκώς διευρύνονται, αυτή η πολεμική σύρραξη τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί των ευαίσθητων ισορροπιών στον πλανήτη.

Μπροστά σ’ αυτό το ζοφερό σκηνικό, η επίκληση των Ολυμπιακών αξιών μπορεί να είναι λυτρωτική για την ανθρωπότητα. Ως εκ τούτου, προτρέπουμε τις αντιμαχόμενες πλευρές αλλά και τα ισχυρά κράτη που έχουν τη δυνατότητα επιρροής κατά του πολέμου αυτού, να εμπνευστούν από την ακατάλυτη δύναμη των Ολυμπιακών αξιών και να κινητοποιηθούν έτι περαιτέρω για την ειρήνη, τον διάλογο και τη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη».     

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest