Επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία πραγματοποίησε την Τρίτη 24 Μαΐου η Παγκόσμια Ένωση Ολυμπιακών Πόλεων, με την ευκαιρία του εορτασμού της εικοστής επετείου από την ίδρυσή της και τη διαβούλευση που έγινε στην Αθήνα με θέμα το ρόλο των Ολυμπιακών Πόλεων στην προώθηση και υποστήριξη του αθλητισμού και της φυσικής δραστηριότητας.

«Δεν θα μπορούσαμε να έρθουμε στην Ελλάδα χωρίς να επισκεφτούμε το λίκνο του Ολυμπισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Ολυμπιακών Πόλεων και Δήμαρχος Λοζάνης κ. Gregoire Junod ο οποίος επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 25 Μαΐου το Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας. Κατά την επίσκεψή του τον υποδέχθηκαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Διεθνών Σχέσεων κ. Δημήτρης Κωσταριάς και η Πρόεδρος της ΚΕΔΑΟ κα Ρόη Αντωνοπούλου, η οποία είχε εκπροσωπήσει τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας στη στρογγυλή τράπεζα  Δημάρχων – μελών της Ένωσης στην Αθήνα, έχοντας συναντηθεί ξανά με τον κ. Junod πριν δυο χρόνια στη Λοζάνη, μαζί με τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο και τον τότε Αντιδήμαρχο Πολιτισμούκ. Χάρη Σπηλιόπουλο.

Η Παγκόσμια Ένωση Ολυμπιακών Πόλεων δημιουργήθηκε το 2002, από τον Δήμο Αθηναίων, διοργανωτή των πρώτων και των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων και την πόλη της Λοζάνης, Ολυμπιακή Πρωτεύουσα και οικοδεσπότη των 6ων Ολυμπιακών Αγώνων Νέων. Αποτελεί έναν σημαντικό φορέα στο παγκόσμιο Ολυμπιακό κίνημα καθώς εξασφαλίζει έναν συνεχή διάλογο μεταξύ των πρώην και των μελλοντικών Ολυμπιακών Πόλεων που φιλοξενούν τους Αγώνες προκειμένου να διασφαλίσει τη συνεχή θετική επίδραση των Αγώνων.

Την Τρίτη τα μέλη της Ένωσης ταξίδεψαν στην Αρχαία Ολυμπία όπου στις 8μμ στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία έγινε παρουσίαση από τον Καθηγητή κ. Κων/νο Γεωργιάδη και παρατέθηκε δείπνο. Το πρωί της Τετάρτης έγινε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο και το μεσημέρι τα μέλη αναχώρησαν από την Αρχαία Ολυμπία για την Αθήνα.

Επίσκεψη ιδιαίτερης σημασίας

Η επίσκεψη της Παγκόσμιας Ένωσης Ολυμπιακών Πόλεων στην Αρχαία Ολυμπία έχει ιδιαίτερη σημασία. Σχετική αναφορά έκανε η κα Αντωνοπούλου στην ομιλία της στην Αθήνα, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Η Αρχαία Ολυμπία υπήρξε όχι μονάχα η πρώτη ιστορικά Ολυμπιακή πόλη, αλλά και η μοναδική και μακροβιότερη ανά τους αιώνες. Οι αξίες της άμιλλας, της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών, όπως ακριβώς εκφράζονταν κατά την αρχαιότητα με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, έτσι πρέπει να εκφράζονται και σήμερα. Η εκεχειρία που συνόδευε πάντα τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, είχε τη δύναμη να ενώνει τους λαούς στο στίβο και ήταν ιερή και απαραβίαστη. Στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε η έννοια της εκεχειρίας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ των λαών του σύγχρονου κόσμου.

Με όλη αυτή την ενέργεια, αποτελώντας σημαντικό μέρος της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, η Αρχαία Ολυμπία δικαιούται να είναι μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Ολυμπιακών Πόλεων. Προς τούτο, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας συζήτησε το 2020 την ένταξή του στην Ένωση, στοχεύοντας στον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να παίξει η Ολυμπία στον φορέα, καθότι η Ολυμπία μπορεί να εισφέρει πολλά στους στόχους και τις επιδιώξεις των σύγχρονων Ολυμπιακών πόλεων».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest