-Η πρώτη εκδήλωση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για τα 200 χρόνια Παλιγγενεσίας

Με μια σεμνή τελετή ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας τίμησε την επέτειο της μάχης στα στενά Κατσαρού και την ηρωική θυσία του Καπετάν Γιώργη Γιαννιά, ο οποίος έπεσε μαχόμενος κατά των Τουρκαλβανών Λαλαίων, στις 27 Μαΐου 1821.

Η τελετή, η πρώτη κατά σειρά από τις εκδηλώσεις του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για τα 200 χρόνια από την Παλιγγενεσία, έγινε την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021, στο μνημείο που έχει δημιουργηθεί στη θέση της μάχης, στον οικισμό Σπαρτουλιά της Κοινότητας Αντρωνίου. Αρχικά τελέστηκε δοξολογία στον παρακείμενο ιερό ναό Αγίου Ιωάννου, χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού, με τη συμμετοχή και του Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου.

Ακολούθως έγινε επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια  κατάθεση στεφάνων στο μνημείο από τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Γιαννόπουλο, τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Διονύση Καλαματιανό τον εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Λασιώνος κ. Λύσανδρο Παναγόπουλο, τον πρόεδρο Κοινότητας Αντρωνίου κ. Γιώργο Μπαντούνα, τον Δασάρχη Ηλείας κ. Παναγιώτη Λάττα, τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» κ. Φώτη Βερβίτα και τον εκπρόσωπο του Λαογραφικού συλλόγου «Μωραΐτες εν χορώ» κ. Σπύρο Τσοκανά.

Ο Δήμαρχος κ. Γεωργιόπουλος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία της Επανάστασης του 1821 και στις συνθήκες που οδήγησαν στον ξεσηκωμό των Ελλήνων, τονίζοντας ότι οι σύγχρονες γενιές έχουν να διδαχθούν πολλά από την ιστορία του Αγώνα.

Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο συγγραφέας – ιστοριοδίφης κ. Ηλίας Τουτούνης, αναφερόμενος με λεπτομέρειες στο ιστορικό της μάχης και τον ηρωικό θάνατο του Καπετάν Γιώργη Γιαννιά. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι η μάχη στα στενά του Κατσαρού επέφερε σημαντικό πλήγμα στους Τούρκους συμβάλλοντας στην αποδυνάμωση της στρατιωτικής τους δύναμης, κάτι που οδήγησε στην μετέπειτα ήττα τους στη μάχη στο Πούσι για την άλωση του Λάλα.

Η εκδήλωση, τον συντονισμό της οποίας είχε η κα Βάσω Χαριτοπούλου, έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Μεταξύ των παρισταμένων στην εκδήλωση ήταν, εκτός των προαναφερθέντων, οι Αντιδήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας κ.κ. Χάρης Σπηλιόπουλος (είχε την οργανωτική ευθύνη), Παναγιώτης Φλέσσας, Βασίλης Αρβανίτης και Ρόη Αντωνοπούλου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Νίκος Μαρούντας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΑΟ κ. Δημήτρης Κωσταριάς, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θύμιος Κοτζάς, ο εκπρόσωπος της Α΄ ελάσσονος μειοψηφίας κ. Ανδρέας Μπενέτσης, οι πρώην Δήμαρχοι Λασιώνος κ.κ. Κλεάνθης Παπαδόπουλος και Βασίλης Παπαντώνης, που επί θητείας τους καθιερώθηκε η εκδήλωση, πρόεδροι Κοινοτήτων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, στελέχη της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων, απόγονοι του Καπετάν Γιαννιά, κ.α.

(Φωτογραφίες: Δ. Παπαϊωάννου)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest