Η Ιερή Εκεχειρία της Ολυμπίας, η πρώτη ιστορικά διεθνής συνθήκη  για την ειρήνη και την αναστολή των εχθροπραξιών, ενεργοποιήθηκε ξανά στην Ολυμπία, στον τόπο που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πριν χιλιάδες χρόνια, με αφορμή την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας.

Η Διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας υπογράφηκε το πρωί της Πέμπτης 12 Μαρτίου και σηματοδοτεί την παγκόσμια επίκληση για ειρήνη, φιλία και συναδέλφωση των λαών. Το κείμενο της Εκεχειρίας υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Τόμας Μπαχ, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, οι αντιπρόεδροι του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά και κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρος Κούβελος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, η Ευρωπαία Επίτροπος Πολιτισμού – Παιδείας κα Mariya Gabriel, ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο περιφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Τόκιο 2020 κ. Toshiaki Endo, o υπουργός Αθλητισμού της Ιαπωνίας κ. Daichi Suzuki και ο διευθυντής του Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας κ. Κων/νος Φίλης. Λόγω των συνθηκών, έγινε μια λιτή εκδήλωση για την υπογραφή της Διακήρυξης.

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας στην προσπάθειά τους να ενδυναμώσουν ακόμα περισσότερο το φιλειρηνικό μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων καθιέρωσαν από το 2016 με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο Ντε Τζανέιρο την υπογραφή της Διακήρυξης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, για τη παύση των πολέμων κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Για το σκοπό αυτό, επιλέχθηκε ο Ιερός Χώρος της Ολυμπίας προσδίδοντας συμβολισμό στην πράξη και κυρίως προσθέτοντας το Ηθικό πλεονέκτημα των μνημείων της Ολυμπίας που αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά αφού φέρνουν από τα βάθη των αιώνων τις ωραιότερες ανθρωπιστικές αξίες της φιλίας της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών.

Η σχετική τελετή υπογραφής της σύγχρονης Ολυμπιακής Εκεχειρίας σύμφωνα με τα αρχαία πρότυπα, πραγματοποιήθηκε μπροστά στον ναό της Ήρας, εκεί όπου φυλασσόταν ο δίσκος του Ίφιτου πάνω στο οποίο είχε χαραχτεί η Ιερή Εκεχειρία των αρχαίων ολυμπιακών αγώνων, η μακροβιότερη πράξη ειρήνης όλων των εποχών που διατηρήθηκε για περισσότερο από χίλια χρόνια. Την αυθεντικότητα του ιερού κειμένου επικυρώνουν με τις υπογραφές τους οι Δήμαρχοι των πόλεων Ολυμπίας, Ήλιδας και Σπάρτης, εκπροσωπώντας συμβολικά τις τρείς αρχαίες πόλεις που είχαν υπογράψει την ιερή Εκεχειρία.

Τον Οκτώβριο του 2017, με την ευκαιρία των ΧΧΙΙΙ Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στην Πιόνγκ Τσάγκ της Νότιας Κορέας από 9 – 25 Φεβρουρίου 2018, την Διακήρυξη Ολυμπιακής Εκεχειρίας υπέγραψαν εκ νέου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κος Thomas Bach, ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Κορέας κος Lee Nak – yeon , πρέσβεις Χωρών, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γεώργιος Βασιλειάδης, εξέχοντα μέλη του ολυμπιακού κινήματος κ.λ.π.

Το κείμενο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Με την ευκαιρία των ΧΧΧΙΙ Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων «Τόκιο 2020» και της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και αφού λάβαμε υπόψη όσα μας παραδίδει η αρχαία ελληνική γραμματεία, ακολουθώντας το παράδειγμα του Κλεοσθένη, του Ίφιτου και του Λυκούργου, συμβολικά ανανεώνουμε σήμερα, στον τόπο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού, και διακηρύσσομε σε όλο τον κόσμο την ιερή  συμφωνία της αρχαιότητας, την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

Με την εγγύηση και συνδρομή των εξεχόντων εκπροσώπων φορέων και οργανισμών της τοπικής, εθνικής και παγκόσμιας κοινότητας και του Ολυμπιακού Κινήματος που συνυπογράφουν την παρούσα διακήρυξη, στον τόπο που η αρχαία μυθολογία και παράδοση συναντούν την σύγχρονη ιστορία, ζητούμε να κρατηθούν τα χέρια μακριά από τα όπλα και να  παύσει κάθε εχθροπραξία ανά την υφήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια των Αγώνων, από την έβδομη ημέρα πριν την έναρξη των ΧΧΧΙΙ Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων και μέχρι την έβδομη ημέρα μετά την λήξη των XVI Θερινών Παραολυμπιακών Αγώνων που θα πραγματοποιηθούν στο Τόκιο της Ιαπωνίας όπως καταγράφηκε με την A/RES/74/16 Απόφαση της Γενικής Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να δώσουμε μία ευκαιρία στην Ειρήνη και τη Συμφιλίωση των λαών να επικρατήσουν.

Στο εγχείρημα αυτό, ας είναι αρωγός μας το Ολυμπιακό Πνεύμα, οι πολίτες του κόσμου και ειδικότερα η νέα γενιά».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest